Eric Knight: Lassie hazatér

Természetesen nem most olvastam először ezt a könyvet, de ha már ismét eljutottam idáig, akkor lekaparok vele kapcsolatban néhány gondolatot.

Még mindig jó kis könyvnek tartom, nem feltétlenül Lassie, hanem az egész történet miatt. Érdekes olvasni egy kutya történetét, elszakadását majd hazatérését a családjához, hatalmas távolságról, leküzdhetetlennek tűnő akadályok mellett. Nagyon jól felépített mű, azt hiszem, el fogom még olvasni párszor életemben. És a gyerkőcöknek is...

Ami nem igazán szimpatikus (és amire nem igazán figyeltem fel eddig), az a szülő - gyerek kapcsolat. Nem az a megoldás a problémákra szerintem, hogy kiabálunk a gyerekkel, elküldjük aludni... nem a gyereken kell levezetni a haragunkat, a sértődésünket, hanem tudni kell egymás között megbeszélni, erre törekedni.

Ami pedig szimpatikus emberi oldalról az a becsületesség, az arra törekvés és ennek továbbadása, nevelése a gyerek részére. Azt hiszem ez egy elég fontos tanítás mindannyiunk számára. És azt hiszem az állat hűsége is példa értékű.