Lewis Wallace: Ben Hur

Sokáig nézegettem ezt az eléggé vastag könyvet a polcunkon, aztán rászántam magam, hogy kinyissam és elolvassam. Az első néhány oldal nem fogott meg különösebben, de ahogyan haladtam előre, kezdett egyre érdekesebbé válni a történet...

Az események Jézus korában zajlanak. Ben Hur egy gazdag családból származó zsidó, aki a rómaiak elnyomása miatt egyre inkább szenved és fogolyként érzi magát abban a környezetben, ahova született. A zsidók és rómaiak közötti feszültség folyton növekszik.

Egy véletlen baleset kialakulása miatt egy gyerekkori barátja elárulja és gályarabságra ítéli őt, családját börtönbe záratja. A gálya egy harcban megsérül, Ben Hur megmenekül, miután megmenti egy befolyásos ember életét. Támogatókat talál, bosszút forral gyerekkori barátja és a rómaiak ellen, majd a családját is megtalálja hosszú évek múltán. Mindeközben elmélyül a hitben és Istenhez fordul.

Párhuzamosan megszületik Jézus, akit olyan királyként vártak, aki megszabadítja a zsidókat a rómaiaktól; földi királyként tekintenek rá mennyei helyett, testi harcra számítanak lelki harc helyett. A regény végére azonban minden a helyére kerül... 

Alapból azért nem tetszik a könyv, mert regény és nem feltétlenül bibliai alapokra épít, valamint a bosszúállás elméletével sem értek egyet, de tartalmilag azért nem rossz.