"BOLDOG MÁSFELET, ANDRIS!"

 -mondta ma apa ölbe vévén fiunkat reggeli után. Ő megilletődötten vette ezt tudomásul, majd lekéredzkedett és szétpakolta a hagymákat. Miután összeszedettük vele, rátalált a kulcstartó fölé aggatott bagolyra és hosszan huhú-zott. 

 

Biztos nagy élmény számára itthon lenni anyuméknál, mint ahogy a másik nagymama (anyósom) látogatása is volt számára. Az ébredés után szokásosan hallható "hamma, anya, apa, ki..." sorozat bővült a "mamá"-val...meg "Kengé"-vel, aki mély nyomott hagyott lelkében Mátéval együtt.

Egyelőre úgy tűnt, rendkívül gyorsan és ügyesen megbirkózott a két nagymama közti különbség feldolgozásával, ugyanis mindkettőt mamának szólítja. Ezt mindaddig így gondoltam, míg az udvaron játszva a minap az utcán elhaladó ismeretlen nénire is mamát mondott... 

Nagy segítség számomra, hogy mostanában jobban megmutatkozik Andris engedelmes oldala, és többször fordul elő, hogy a megbeszélt "nem szabad" - dolgokhoz nem nyúl, felfogja, mit is jelent mindez. Teregetéskor, apa zoknijainak elrakásakor, tükörmosáskor is nagy hasznát veszem, hihetetlen aranyosan igyekszik és rém boldog, mikor minden a helyére kerül. Erről jut eszembe a legutóbbi félreértésük anyummal. Az itthon található borzas plüssmadár (Lukács nevezetű) felkeltette Andris érdeklődését, anyum a kezébe adta. Kis idő múlva ráunt a nagyfiú, s hajtogatni kezdte, amúgy palócos kiejtéssel, hogy helye, helye... Anyum boldogan mondogatta neki válaszul, hogy igen, a madárnak nagy a HAJA :) És azt gondolta magában, lám, milyen okos ez a gyerek, hogy a borzas madárról ezt állapítja meg; csupán azt nem értette, mért emeli fel Andris Lukácsot és miért akarja visszatenni a polcra.

Azt hiszem, a kicsi fiunk memóriája eljutott arra a szintre, amikor már igen sok mindenre tud emlékezni, ebédet követően, meg esténként vacsi után mindig emlegeti az áty -at, kéri a fogkefét, a zöld bögrére pillantva megjegyzi, hogy kaka, vagyis hogy ebben szokott lenni a kakaó stb.

Nagy sikerélményem, hogy sikerült leszoktatni az elalvás előtti kenkenezésről!!! Megyek, meg is nézem, hogyan alussza az igazak álmát egy ilyen kis másfél éves lurkó... Jó éjszakát mindenkinek!