A hármas kötél-házassági gondolatok

Az idei év különösen sok ünnepelnivalót hozott magával számunkra: nem csak a fejenként egy, azaz összesen öt születésnap (melyből kettő még előttünk áll), hanem két fontosabb forduló is belefért a mostani 365 napba.

Először május elején „fordult az év”: ekkor ünnepelhettük, hogy már kereken 10 éve vagyunk együtt Annámmal. Utána pedig július közepén tekinthettünk vissza a házasságban eltöltött 5 évünkre…

„Hármas kötél nem hamar szakad”, hallottuk sokszor, és meg is tapasztalhattuk rengeteg alkalommal az évek folyamán. Ha Istent kihagyjuk az életünkből, és Nélküle próbálunk boldogulni a mindennapjainkban, nem tudunk igazán értékes, tartós és tartalmas életet: párkapcsolatot, házasságot fenntartani. Egy férfi és nő kapcsolata, a kettős kötél nagyon sérülékeny, és könnyen szakad: az összeszokás, összecsiszolódás folyamatában előjönnek a hibák, gyengeségek, különbözőségek, a lelki éhség, és sokszor megoldás gyanánt a kilépés, az elválás tűnik egyetlen járható útnak. Valóban így kell működnie egy párkapcsolatnak, egy házasságnak: egyszerűen kilépni, ha jönnek a gondok, bajok, félreértések? S mi a helyzet a templomban, Isten előtt kimondott hűség-fogadalommal: nem hagyom el, vele megelégszem…? Olyan könnyen kimondjuk, és milyen nehezen éljük meg… Isten viszont komolyabban veszi kimondott ígéreteinket, mint mi magunk, és számon fogja kérni rajtunk. Belegondolunk-e komolyabban abba, mit ígérünk? És miért tűnik olyan nehéznek betartani?

Világjelenség, hogy a házasságok túlnyomó része válással végződik. Nem vesszük komolyan a házasság intézményét, vagy nem is vállaljuk igazán a felelősséget a másikért. Vagy a szeretet múlik el, amint a rózsaszín köd, a szerelem szertefoszlik, vagy egyszerűbb kilépni, amikor nehezebb időszak következik, és már nem működik minden olyan jól, mint eleinte. Jobban meg- és kiismerjük a másikat, s már nem is annyira tökéletes, már nem is annyira vonzó szívünk választottja… s mennyire könnyebb kilépni s mást keresni, mint mellette maradni, kitartani, segíteni őt.

Isten tökéletes tervének része, hogy férfi és nő, ha Ő egymásnak tartozónak választotta őket, házasságban, szeretetközösségben éljenek. Ő-bármilyen hihetetlennek tűnik is- segít megtalálni azt az embert, akit számunkra párnak rendelt. Tökéletes tervének része, hogy az emberek házasságot kössenek, és így éljenek egymás mellett, hűségesen kitartva és együtt, közösen lépegetve tovább az úton, az életben.

A hármas kötél azt a házasságot jellemzi, ahol Isten van a középpontban, a házasságban. Ahol az Istennek kimondott hűség-fogadalmat a felek komolyan is gondolják, s vállalják, hogy nem hagyják el párjukat, még nehézségek közepette sem. Ahol Isten felé fordulva haladnak együtt a közös úton. Ahol igazán fontos az, akivel megosztjuk az életünket. Ahol Isten útmutatásait, tanácsait, segítségét kérik - mert Isten mindent meg tud adni nekünk. Szeretetet, türelmet, minden nehézségre, problémára megoldást…

Miért próbálunk meg Isten nélkül élni a mindennapokban, amikor semmi, így a párkapcsolatok, a házasságok sem működnek Nélküle? Miért nem merünk bízni Benne, miért a magunk eszére, erejére támaszkodunk? Miért utasítjuk el Istent ahelyett, hogy közelednénk Hozzá, és „tennénk egy próbát”-hitből, igazából, őszintén?  

Mint minden kapcsolatban, nálunk is ugyanúgy jelen vannak a problémák, nehézségek, különbözőségek. És mindig ott van a kísértés, hogy milyen egyszerű lenne kilépni, egyszerűen elmenekülni. De ha szeretem a feleségemet, akkor elsősorban nem magamra gondolok, hanem sokkal inkább rá, akivel megosztom az életemet. Ha Isten előtt örök hűséget fogadtam és kitartást a nehéz helyzetekben is, akkor nem hagyom magára, és igyekszem betartani, amit ígértem. Ha hármas kötél a házasságunk, akkor Istenhez fordulok, és az Ő segítségét kérem, ha én gyenge vagyok, és nincs elég szeretetem, türelmem. Hozzá fordulok, mert Ő jelen van az életünkben, a házasságunkban, és bátran fordulhatok Hozzá, minden gondommal-bajommal…

Az Isten nélküli kapcsolat, a kettős kötél könnyen elszakad. Kis viharokat is hatalmasnak érezhetünk, és nehezebb átvészelni, mert csak magunkra támaszkodunk, és magunk erejéből próbálunk megoldást találni a problémákra. Ezzel szemben a hármas kötél, az Isten szerint való házasság nem ennyire ingatag, és ha nagyon nehéznek tűnik a helyzetünk, akkor a kilépés helyett valódi megoldást találhatunk-Istennél.

Nem mindegy, hogyan szeretnéd élni az életed, milyen párkapcsolatban élsz, de tudnod kell, hogy Isten nélkül semmi sem működik igazán jól ebben a világban. Miért nem választod Őt a mindennapokban?