Egy kismacska vége

Még októberben Budakalászon voltam festeni. Kora délután érkeztem a forgalmas főút melletti helyszínre, és amint leegyeztettük a megrendelővel, pontosan mit és hogyan szeretne, mi az elképzelés, munkához is láttam.

Ekkor megjelent A kismacska. Kedves volt és barátságos, odajött, odabújt, körbeszaglászott ártatlanul, aztán kényelmesen elhelyezkedett, néha bóklászgatott kicsit, de végig a közelemben maradt. Néha már-már túl közel is jött, kicsikarva egy festékes kesztyűs simogatást, majd pár lépéssel arrébb a fal tövében újra letelepedett és onnan figyelte folyamatosan az eseményeket.

Egy idő múlva, mikor éppen elkészült a megrendelő igényeihez igazított festmény, átmentünk az út túloldalára, és onnan néztük, mi az, ami még hiányzik, mi az, amin még egy kicsit változtatni kell, hogy mindenki elégedettséggel menjen tovább a dolgára. Ekkor hirtelen lefékezett egy autó, kiszállt belőle két ember… és a kismacska immár élettelen testét húzták ki a kocsi alól.

Ez a történés elszomorító és elgondolkodtató. Egy pillanat-és vége mindennek. Tervezgetünk, álmodozunk, mi lesz, mit fogunk csinálni, melyik tervünket hogyan fogjuk megvalósítani - és könnyen megfeledkezünk arról, hogy az élet milyen törékeny. Megfeledkezünk arról, hogy az élet, minden nap ajándék, sőt kegyelem. Isteni kegyelem… nem feltétlenül az a szomorú, hogy bármikor váratlanul véget érhetnek életek, inkább az, hogy élünk, és nem is gondolkodunk el azon, mi lesz, mi várható majd utána. Nincs élet utáni tervünk, elképzelésünk, csak sodródunk a mindennapokkal… és amikor már eljutunk, eljutnánk a gondolkodásig, már késő. Akkor már nem tudunk gondolkodni, nem tudunk dönteni… nincs több lehetőség.

Talán senkinek sem mindegy, mi lesz, mi várható az élet után. Lehet ideje elgondolkodnunk rajta, még most… lehet csak kellene egy kicsit foglalkoznunk az életünkkel, a lelkünkkel, Istennel… mert az életre és az élet utáni életre is Nála van a válasz.

Győr-Moson-Sopron megye, Rábatamási állomás-ahol várunk valamire, ami miatt nem tud a Sopron-Budapest InterCity vonatom tovább haladni az egyvágány miatt.