Ádvent - utólag

Életünkben nem telik el nap evés, ivás és alvás nélkül sem. Nincsen egy év ádvent nélkül sem...

Minden évben a legizgalmasabb időszak az ádvent; a karácsony előtti négy hét a karácsonnyal, a maga hangulatával, a készülődéssel, az izgalommal. Korábban számomra a karácsony a karácsonyt jelentette és pont. Karácsony maga pedig az ajándékot és az "együttacsalád" - ot. Fogalmam sem volt se az ünnep igazi lényegéről, se az ádventről...

Most már tudom, hogy a karácsony nem az ajándékokról és az együttlevésről, az evés - ivásról szól. Nem a szeretet ünnepe, mint ahogyan az elterjedt az utóbbi időben. Karácsony Jézus születésének ünnepe; Jézusé, Aki önként vállalva, ártatlanul meghalt a bűneinkért a kereszten, hogy nekünk örök életünk legyen. Ha pedig elfogadjuk Őt, mint Megváltónkat, a világ legnagyobb ajándékát kaphatjuk meg Tőle (s nem csak karácsonykor, hanem bármikor): az örök életet!

A karácsony tulajdonképpen Jézus születésének ünnepe... az ádvent pedig a készülődés ideje. Készülődés erre az ünnepre, Jézus születésére. Felkészítjük a lelkünket, s törekszünk újra és újra átélni, Jézus mit tett értünk. Újra és újra próbáljuk megérteni és felfogni Jézus születésének körülményeit. Ugyanakkor várakozunk, vágyakozunk, hiszen Jézus ismét el fog jönni, és magával viszi az övéit; azokat, akik követik Őt! Szeretnénk már ott lenni Vele, Istennel a mennyben...

Ádvent nekem várakozás, vágyakozás. A karácsony és az előtte álló négy hét lelki feltöltődés. Minden nap egy - egy Jézussal kapcsolatos bibliai igét boncolgatunk. Gondolkodunk, elmélkedünk ezekről az igékről, és próbáljuk megérteni, felfogni, ki Ő, és mit tett értünk. De az Ő szeretete és kegyelme felfoghatatlan... nem érdemeltük meg, és Ő mégis megtette értünk. Vállalta a kereszthalált értünk, a bűneinkért. Ez a legnagyobb ajándék, amit ember csak kaphat...! Örök élet, Jézussal, Istennel... ki az, akinek ez nem kell? Ki az, aki ezt az ingyen ajándékot nem akarja elfogadni? És miért nem kell az embereknek? 

Ez az ajándék ingyen van. És nem is fogja elvenni Tőled senki! Mindössze annyit kell tenned érte, hogy elfogadod Jézust - a Megváltódnak. Annak, Aki meghalt a Te bűneidért is a kereszten. Ha megvallod a bűneidet Neki, és behívod Őt az életedbe, kéred, hogy változtasson meg - örök életed van. Szeretnéd ezt a mérhetetlen és felfoghatatlan ajándékot? Mert csak ennyit kell tenned érte... mi az, ami meggátol abban, hogy mindezt megtedd? Mi az, ami akadályoz abban, hogy átvedd ezt az egyedi ajándékot? Mi az, ami visszatart?

Döntened kell - és az idő folyton fogy. Jézus vissza fog majd jönni - az Övéiért. És csak azok mehetnek majd vele, akik befogadták Őt az életükbe... a többiek pedig itt maradnak! Akik mennek, azokra az örök élet vár. Akik pedig maradnak... azok lemaradtak a világ legnagyobb ajándékáról. 

Ádvent az örömteli várakozás, vágyakozás Jézus után. A karácsony sem a szeretet ünnepe. Hiába a sok ajándék, a rengeteg ráfordított pénz - ettől még nem lesz jobb semmi. Gondolhatod, érezheted ebből, hogy szeretnek Téged. De az igazi szeretetet Jézus mutatta meg nekünk: Ő meghalt értünk! Az ajándékokat különben sem viheted magaddal a halál után... itt maradnak. Jézus ajándéka viszont maga az örök élet!

Elfogadod vagy elutasítod? Rajtad áll... a saját döntésed. Jézus mindenkinek odakészítette ezt az ajándékot, és bármikor elérheted. De egyre kevesebb az idő dönteni. Jézus bármikor visszajöhet! Emellett pedig azt sem tudhatod biztosra, hogy holnap még fel fogsz kelni...