Húsvéti gondolatok

Sok évvel ezelőtt számomra a húsvét a családi együttlétről, a sonka - tojás - torma kombinációról és a hétfői bemegyünk Pestre locsolkodni (többórás) kirándulásról szólt. Kevesebb évvel ezelőtt a kölni már nem fogyott annyira jól, hét évig ugyanazt a kis üveget kerítettem elő ilyenkor... aztán mára már nincs locsolkodás, a sonkát is felváltotta a füstölt tarja, ugyanakkor viszont megértettem a húsvét igazi értelmét, üzenetét, és minden évben újult lelki tartalommal bír.

Ha valaki azt mondta volna korábban, hogy a húsvét nem a pénzért / csokiért locsolkodásról szól, lehet kinevettem volna. Ha valaki ma ennek ellenkezőjét állítja - azaz hogy a húsvét lényege pontosan a locsolkodás -, akkor nem szeretnék az illetővel egyetérteni.

Mi is a húsvét üzenete, mit is ünneplünk?

Ünnep ez a világnak: pihenőnap, amikor nem kell iskolába menni, és nem kell dolgozni; családi találkozások, locsolkodás, sörözés, csokinyuszi, csokitojás, esetleg élő nyúl és még ki tudja, mennyi minden kapcsolódik ezekhez a napokhoz. És ünnep az egyháznak: Jézus Krisztus, Isten Fiának ártatlan és látszólag értelmetlen halála a mi bűneinkért, és harmadnapon való feltámadása.

Húsvét: hit vagy hagyomány tehát? Egyházi ünnep, vagy hagyományőrzés?

Nekem a húsvét: ünnep. Emlékezés és hálaadás, hogy Jézus meghalt értem, helyettem a kereszten az én bűneimért. Nem vagyok ártatlan, hanem kimondhatatlanul bűnös, de nem kell meghalnom a bűneim miatt - Jézus átvállalta a büntetésemet, ingyen, szeretetből. Így élhetek a mindennapokban, nem kell rettegésben, félelemben élnem, nem kell félnem babonáktól, csillagállásoktól és hasonlóktól sem. Harmadnapon pedig Jézus feltámadt a halottak közül, és a mennybe ment, hogy helyet készítsen mindazoknak, akik Őt követik életükben itt a földön. Ami ránk, emberekre nézve azt jelenti, hogy ha elfogadjuk Jézus kereszthalálát a bűneink miatt, elfogadjuk Őt Megváltónknak, életünk Urának, akkor nem kell félnünk attól sem, hova kerülünk halálunk után - hiszen elnyerjük az örök életet a mennyben!

Én néhány éve már az egyházzal, hittel ünnepelek. Nem a locsolkodás, a tojások, csokoládék számítanak - hiszen mit ér mindez... a lelkemet, az életemet nem mentik meg. Ahhoz pedig rövid az élet, hogy csak a testemmel foglalkozzak... mi lenne így a lelkemmel? A lelkem szempontjából lényegtelen a locsolkodás, nem válthatom meg magam se pénzért, se tojásért. Viszont nem lényegtelen, hogyan állok Jézussal. Ez mindannyiunk szempontjából nagyon lényeges kérdés, még akkor is, ha nem akarunk foglalkozni magunkkal, a lelkünkkel, és Jézussal. Egyszer mindenki meghal - és talán nem lényegtelen, hogy utána mi lesz...

Jézus azért jött közénk a földre, hogy felkínálja magát, a saját életét a miénkért; hogy átvállalja a büntetést a bűneinkért, és helyettünk haljon meg. Ráadásul mindezt ingyen: nekünk semmibe nem került. Ennyire szeret Ő minket, embereket - mi pedig se vele, se a lelkünkkel nem akarunk foglalkozni...

Miért ne változhatna idén valami? Miért ne állhatnánk meg végre egy kicsit, és gondolkodnánk el a dolgainkon? Miért ne foglalkozhatnánk egy kicsit a lelkünkkel, és gondolkodnánk a terveinkről, céljainkról, az életünkön? Hogy jó úton haladunk - e? Hogy valóban a locsolkodás a lényegHogy mi lesz velünk halálunk után?

Jézus meghalt - és feltámadt. S nem fölöslegesen: bármikor dönthetsz mellette. Bármikor átgondolhatod az életedet, és fordulhatsz Jézushoz. Bármikor elfogadhatod Őt Megváltódnak, és adhatod át Neki az életedet. Bármikor - ebben az életben. Azt azonban nem tudhatjuk, nem tudhatod, mennyi időd: éved, hónapod, heted, napod van hátra az életből... ebben az életben kell döntened, amíg nem késő. A percek, napok, hónapok, évek gyorsan telnek, rohansz a dolgaid után nap mint nap, éled a kis életedet. De mi lesz a lelkeddel? Mikor fogsz végre megállni egy kicsit? Amikor már késő lesz, már nem dönthetsz.

Ha elveted magadtól Jézust, az örök életet veted el magadtól. Ha úgy gondolod, nincs rá szükséged, (szerintem) rosszul gondolod, és rosszul döntesz. Nem tudhatod, lesz - e még holnap, hogy máshogy dönts... csokitojás, csokinyuszi, némi pénz vagy sör - min változtatnak az életedben? Semmin. Viszont ha keresed Jézust, kinyitod a Bibliát, egy új élet vár Rád... ingyen van. Miért ne próbálnád ki? Fontosabb - e a hagyomány annál, hogyan élsz, és mi vár Rád?

A Te életed és a Te döntésed, amiről beszélünk. Az idő viszont egyre csak fogy...