A félelem lelke

     Az utóbbi napokban a félelem foglalkoztat leginkább. Pontosabban a félelem lelke, amiről a Biblia tesz említést. Mert mindig van mitől félni, mindig van mitől rettegni, mindig van miért aggódni. De mit tudunk kezdeni ezekkel?

     Félelmetes időket élünk. Egyre jobban tombolnak a vírusok, egyre több a földrengés, egyre drágább a megélhetés, egyre nagyobb a munkanélküliség… és ez csak pár abból a nagy rengetegből, ami körbevesz bennünket, amiben benne élünk. Mert egyre bizonytalanabb minden; és egyre inkább össze vagyunk zavarva, zavarodva, hogy mi az igazság, kinek van igaza, ki mond egyáltalán igazat, kinek higgyünk?

     Mi az, ami biztos manapság? Nem sok minden. Mert nem biztos a féltve őrzött egészség, hiszen napjainkban még inkább bármikor megtalálhat, leteríthet a vírus vagy bármi más. Nem biztos az anyagi biztonságunk, hiszen láthatjuk, az árak veszedelmesen emelkednek, és egyre kevesebb mindenre elég a pénzünk. Nem biztos a munkahely sem, mert hiába a több éves munkaviszony, a jó teljesítmény, bármikor kötelező lehet az oltás - aki oltatlan, könnyen elveszítheti állását.

     Nem biztos az sem, hogy amit olvasunk vagy látunk, az tényleg úgy is van. Könnyű leírni bármit is, könnyű bármilyen fényképet mutatni, könnyű számokkal bizonyítani - nem tudhatjuk, hogy mi is az igazság. Nem tudhatjuk, kinek van igaza, ki mond igazat, azt viszont biztosra vehetjük, hogy teljesen össze vagyunk zavarva, zavarodva. Nem egyértelmű semmi sem manapság, és nehéz úgy élni a mindennapokat, hogy tiszta fejjel, tiszta szívvel tudjunk gondolkodni. Pedig erre nagy szükségünk lenne…

     Félünk? Igen. És természetesen mi is. Mert mindig van miért. A jövőért, a gyerekek biztonságáért, egyáltalán bármiért. És ez bizony nem könnyű dolog. Viszont van lehetőségünk megkeresni, megtalálni az egyik, ha nem az egyetlen biztos pontot a mindennapokban, és belekapaszkodni. Mindannyiunknak, akárkik vagyunk is.

     Mert van, ami - pontosabban Aki - biztos a mai napokban is. Van, Aki nem változik. Van, Akihez fordulhatunk; Aki változatlanul velünk van és nem hagy magunkra. A biztos pont a bizonytalanságban. Az igazság, a megnyugvás, a békesség. Akire bátran bízhatjuk magunkat, az életünket; Akihez vihetjük minden gondunkat-bajunkat, és megnyugvást kereshetünk s találhatunk. Ő, a biztos pont, Aki nehezebb élethelyzetekben, időszakokban, járványokban, világháborúkban sem hagyta el az emberiséget, és a mai napig itt van közöttünk, a Biblia által az alábbi üzenetet hozta el számunkra a félelmeinkkel kapcsolatban: „Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” (Timóteusnak írt 2. levél, 1. fejezet 7. verse).

     Nem a félelemnek lelkét… nem arra vagyunk teremtve, hogy féljünk. Nem azért vagyunk itt, hogy aggódjunk. Nem azért éljük a mindennapjainkat, hogy stresszeljünk a dolgokon. Hanem szabadságra, boldogságra, az Istennel való kapcsolatra kellene berendezkednünk, Vele kapcsolatban lennünk és maradnunk, ebbe kapaszkodni és józanul cselekednünk, gondolkodnunk. Vele legyőzhető a félelem, ami egyre inkább egy szoros, fojtogató bilincs sokunk életében. Válasszuk Istent, fogadjuk el Jézust Megváltónknak, ameddig még lehetőségünk van rá…!