Igazságtalanság

Mire gondolsz akkor, amikor alaptalanul rágalmaznak, vádolnak meg olyan dolgok kapcsán, amikhez semmi közöd sincs?

"Természetesen" kellemetlenül és rosszul érzed magad. Neked tiszta a lelkiismereted, mert Te senkinek nem ártottál, és nem követted el azokat a dolgokat, amikkel vádolnak. Ártatlan vagy - mégis Te vagy a bűnbak. És ezt nem lehet könnyen feldolgozni.

A napokban mi is belefutottunk egy ilyen helyzetbe. Egy online közösség tagjaként mi lettünk megvádolva azzal, hogy belső információkat szivárogtattunk ki a csoportból. Mi magunk persze tudtuk, hogy közünk nincs az egészhez, de kellett idő, mire a közösség (és a vádlóink) belátták, hogy ártatlanok vagyunk... addig pedig a folytonos molyolás, hogy miért pont mi vagyunk a gyanúsítottak, miért ránk gyanakodnak...? Nagyon kellemetlen volt. Ugyanakkor elgondolkodtató is...

Jézus soha nem ártott senkinek. Mindenkinek jót akart, erre törekedett egész életében - és kereszthalálával is az emberek ügyét szolgálta. Mindenkivel kedves volt, mindenkin segített, aki az útjába került. Az emberek mégis elítélték, megvádolták Őt, és a halálát kívánták... elutasították... pedig Ő aztán tényleg ártatlan volt! Milyen érzés lehetett ez Neki; a bűntelennek, ártatlannak, hogy ezt kapja az emberektől? És milyen érzés lehet Neki, hogy mindazok után, amit tett, manapság sem foglalkoznak Vele az emberek? 
Nem igazságtalanság ez?

Nekünk csak egy nagyon kis szelete jutott ennek az érzésnek az egészéből, de annál mélyebben elgondolkodtatott, hogy milyenek az emberek... emberek, akikért, a bűneikért Jézus meghalt a kereszten.